Žanina Bilić

_

Magisterijsko usavršavanje koncertni smjer solo glasovir / Muenchen

_

Poslijediplomsko usavršavanje komorna glazba / Krakow, Wroclaw

_

Diplome koncertni smjer solo glasovir i pedagoški smjer glasovir / Zagreb

 

Glazbena edukacija
Žanina je glazbenu edukaciju započela u Bugarskoj, u dobi od 4 godine, tijekom ljetnih praznika. Osnovnu muzičku školu upisala je u Zagrebu, kasnije srednju muzičku školu također u Zagrebu, a potom i Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu. Budući da je na Muzičku Akademiju primljena vrlo rano, sa 16 godina, srednju ‘običnu’ školu završila je paralelno sa drugom godinom studija.  Diplomirala je s odličnim uspjehom, dvjema Rektorovim nagradama te Dekanovom nagradom, u dobi od 20 godina. Sa stipendijama je nastavila dva usavršavanja, u Poljskoj i Njemačkoj. Dvogodišnji poslijediplomski studij glasovira na Hochschule fuer Musik u Muenchenu uz stipendiju DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) završila je 1998. godine.

.

Profesori
Prva učiteljica glazbe (klavira i osnova glazbene teorije) bila je gospođa Ljiljana Petkova u Bugarskoj. U Zagrebu su tri profesorice utjecale na Žaninin glazbeni razvoj: prof. Maja Careva, koja je tada podučavala u osnovnoj glazbenoj školi ‘Zlatko Baloković’, prof. Olga Detiček, koja je tada podučavala u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi ‘Vatroslav Lisinski’, i prof. Marija Gvozdić-Horvat, koja podučava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Još dvije snažne pedagoške osobnosti utjecale su na Žaninu – prof. Vera Gornostaeva, svjetski poznata ruska pijanistica i klavirska pedagoginja, čiji je jednomjesečni seminar Žanina pohađala 1993. u Francuskoj te prof. Karl-Hermann Mrongovius, kod kojeg je 2 godine studirala u Münchenu. Prof. Mrongovius je njemački pijanist, poznat diljem Europe, posebno cijenjen zbog doprinosa nastupima u klavirskom duu, sa svojom suprugom, španjolskom pijanisticom, Begoniom Uriarte.

.

Nagrade
Žanina je osvojila dvije nagrade na nacionalnim klavirskim natjecanjima – drugu nagradu 1987. godine i prvu nagradu 1992 godine. Također je nagrađena Dekanovom nagradom Muzičke akademije u Zagrebu, 1994. godine, za izvedbu Griegovog Klavirskog koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom u KD Vatroslav Lisinski. Dva puta je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu – za koncertne nastupe u Japanu i koncertne nastupe u Hrvatskoj.

Grad Pakrac nagradio je 2007. godine Žaninu Zlatnom plaketom grada za doprinos u donatorstvu organiziranjem akcije Pianino za Pakrac. 2012. autorski program Klavirčica Žanine Bilić za predškolce nominiran je za Nagradu krativnosti i inovativnosti.

.

Iz osvrta

‘Bujan
temeprament Žanine Carić nije ostavio publiku ravnodušnom. Žanina Carić plijeni
glazbeni auditorij visokom profesionalnom razinom i odlikama perspektivne
pijanistice koja suvereno tumači djela autora različitih glazbenih epoha s
osobitim naglaskom na slojevito i bogato tonsko oblikovanje izvornih ideja
skladatelja.’ (Hrvatsko slovo, 1997)

 ‘Istim
žarom i vrhunskom preciznošću kojima je pridonijela uspjehu novih djela, Žanina
Carić je izvukla iz zaborava i Preludij op. 24 Božidara Kunca. Žanina Carić se
iskazala sugestivnom izvedbom koja je u stanju poruku skladatelja uputiti ne
samo u uši, već i kroz kičmu slušatelja.’ (Jutarnji list, 1999)

.

Nastupi i repertoar

Žanina Bilić nastupala je u Hrvatskoj te Japanu, Njemačkoj, Češkoj, Bugarskoj, Poljskoj,
Francuskoj, Rusiji sa solističkim recitalima i u raznim komornim sastavima. Nastupala je i kao solistica sa orkestrima Zagrebačke filharmonije,
Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Hochschule fuer Musik u Münchenu
te Simfonijskim pohačkim orkestrom Hrvatske vojske. Žanina Bilić surađivala je i sa opernim pjevačima, uključujući u koncertne nastupe niz manje poznatih popijevaka hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Njen repertoar stavlja naglasak na djela 19. stoljeća te djela 20. i 21.
stoljeća, s naročitim afinitetom prema skladbama koje su 'skriveno bogatstvo' –
manje izvođenim ili manje poznatim djelima. Eminentni hrvatski skladatelji
pokojni akademik prof. Stanko Horvat (''Discantus''), Vjekoslav Nježić (''As the time...'') napisali su solo klavirske skladbe za Žaninu Bilić. Sanda Majurec je za klavirski duo bugarskog pijanista Filipa Pavlova i Žanine Bilić napisala skladbu za klavir četveroručno 'Was It A Cat I Saw'.

.

Nove inicijative

 
Žanina Bilić je u siječnju 2006 pokrenula pripreme za projekt vlastite privatnog klavirskog studija pod nazivom ‘FLORENS’, u čast njene bake Cvetanke (čije ime bi u hrvatskom bilo Cvijeta, dok na latinskom ‘florens’ osim korijena za riječi povezane sa cvijećem, ima i vlastito značenje ‘ onaj koji raste, koji prosperira’) te je 18. rujna 2013 obrt za poduku i savjetovanje pod nazivom 'Florens' započeo poslovanje. U svibnju 2018. obrt je ugašen.

2010 Žanina Bilić pokrenula je kao autor, organizator i umjetnik dječje koncerte s klavirskom glazbom i pričama pod nazivom TIK TIK za djecu od o do 5 godina. Koncerti se i dalje redovito održavaju više puta godišnje.

2011 Žanina Bilić pokrenula je kao autor, organizator i glavni voditelj dječje radionice KLAVIRČICA za predškolsku djecu. Program radionica je dobio verifikaciju Agencije za odgoj i obrazovanje te se može provoditi i u vrtićima. Radionice se i dalje redovito održavaju.

2012 Žanina Bilić je osnovala udrugu Svetkovina za promicanje umjetnosti i kulture življenja s ciljem promicanja rada umjetnika i uključenja umjetnosti u svakodnevicu. Redovite aktivnosti udruge provode se i dalje, a uz Žaninu Bilić kao predsjednicu udruge, u udruzi djeluju tri dopredsjednice Tatjana Burić, Maja Miljković i Magdalena Ujević Bošnjak. 

2014 - 2017 iz udruge Svetkovina provodi se međunarodni projekt 'Suvremena komorna glazba Bugarska-Hrvatska' za mlade glazbenike uz podršku Ministarstva kulture i Zaklade Hrvatska kuća, Hrvatskog društva skladatelja, glazbene škole Pakrac, grada Pakraca, izdavačke kuće Cantus te Muzičkog informativnog centra i drugih u Hrvatskoj te uz podršku Nacionalne muzičke akademije Pančo Vladigerov u Sofiji, grada Gabrova, Glazbenog centra Akademik Andrej Stojanov, Sveučilišta Neofit Rilski i drugih u Bugarskoj. U Bugarskoj su-inicijatori projekta bili su dr. Velislav Zaimov i dr. Galina Apostolova, ujedno i glavni organizatori za Bugarsku.

2014, 2016 i 2018 Žanina Bilić bila je član međunarodnog žirija na Međunarodnom natjecanju pijanista amatera 'Akademik Andrej Stojanov' u Sofiji, Bugarska.

Od studenog 2017. Žanina Bilić zaposlena je u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Dugo Selo kao profesorica klavira i korepetitor flautama.

Učenik profesorice BIlić nagrađen je 3. nagradom na Državnom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola 'Mladi Padovec' u veljači 2018.

Kao korepetitor pratila je učenicu flaute u klasi prof. Dore Weiss Reljić iz te škole koja je na Županijskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u veljači 2018 nagrađena 2. nagradom. Također kao korepetitor pratila je učenika flaute u klasi prof. Marije Esih iz te škole na Državnom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola ' Mladi Padovec' u veljači 2019 koji je nagrađen 2. nagradom.

.

RADIONICE KLAVIRA PRI UDRUZI SVETKOVINA

Cilj  klavirskih radionica je promovirati pozitivne učinke kod učenja i sviranja klavira kao hobija, ali i ozbiljnim pristupom poticati sviranje klavira kao profesije. Od svibnja 2018. godine Žanina Bilić vodi individualne klavirske radionice za djecu i odrasle pri udruzi Svetkovina.

Učenica polaznica 2. godine sviranja 2018. g. osvojila je 3. nagradu na Međunarodnom natjecanju u Sloveniji 'Koroško klavirsko tekmovanje'.

Učenica polaznica 3. godine sviranje 2018. g.osvojila je na Međunarodnom natjecanju u Sofiji 'Andrej Stojanov' treću nagradu.

.

Jezici

Engleski, bugarski, ruski, njemački.

.

Obitelj
Rođena je 1975. godine u Zagrebu, u radničkoj obitelji gluhih roditelja, djevojačkog prezimena Carić. Oba roditelja su sada u mirovini, otac je bio precizni mehaničar, majka radnica u industriji kožne obuće. Oba roditelja imaju prirodni talent za umjetnost – otac je nadareni crtač i kipar u drvu, a majka tehnikom paljenog drva i bojama oslikava drvene ukrasne predmete, ornamenti su apstraktni simetrični oblici iz tradicije bugarske narodne umjetnosti. Žanina živi i radi u Zagrebu.

.

Baka
Žaninina baka, Cvetanka Balabanova Popova, s majčine strane, bila je izuzetna osoba. Sigurno i najutjecajnija osoba u Žanininom životu. Baka je preselila u Hrvatsku, kako bi živjela u obitelji svoje unuke te pomagala u njenom odgoju. Baka je bila vrlo snažna i emancipirana žena. U svojoj poslovnoj karijeri bila je direktorica odsjeka u općini koji se bavio organizacijom amaterskih kulturnih događanja, u Sofiji, Bugarska. Posao ju je vodio na putovanja po cijeloj Bugarskoj i po Europi, što u to vrijeme ‘istočnog’ socijalizma u Bugarskoj nije bilo uobičajeno.

Vrlo organizirana, vrlo predana, vrlo neovisna, vrlo visokih kriterija te visokih moralnih ideala, prenijela je te odlike svojoj unuci. Najvažniji utjecaj bake bio je konstantna podrška Žanininoj glazbenoj edukaciji i njenom razvoju kao glazbenice, pijanistice. Stoga, FLORENS piano studio posvećen je bio i nazivom i idejom baki.

_  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _

traži

Koncert u Bugarskoj, 2016.

Recital u Bugarskoj, djela bugarskih i hrvatskih skladatelja, 2016.

Klavirski duo sa prof. Filipom Pavlovom, Bugarska, djela hrvatskih i bugarskih skladatelja, 2016.

U međunarodnom žiriju natjecanja pijanista 'Akademik Andrej Stojanov, Bugarska, 2016.

Recital u Moskvi, djela hrvatskih skladatelja, 2017.

3. nagrada učeniku Marku Martinoviću na natjecanju 'Mladi Padovec 2018', Hrvatska.

Tri učenika iz klase prof. Bilić nastupila su na Festivalu posvećenom Johannu Sebastianu Bachu u Glazbenoj školi Dugo Selo na dan njegovog rođenja, 21. ožujka.

Tri učenika iz klase prof. Bilić nastupila su na Festivalu posvećenom Johannu Sebastianu Bachu u Glazbenoj školi Dugo Selo, na dan njegovo rođenja, 21. ožujka.

Učenica prof. BIlić osvojila je treću nagradu na Koroškom pijanističkom natjecanju 2018.

Učenica prof. Bilić osvojila je treću nagradu na Koroškom pijanističkom natjecanju 2018.

Copyright © 2019 zaninabilic.comSign In