Svetkovina

_

Svetkovina ruža


Glazbeno-poetska poslijepodneva pod nazivom Svetkovina ruža po istoimenoj pjesmi Tina Ujevića već se više godina zaredom održavaju u Zagrebu.  Prvo takvo glazbeno-poetsko poslijepodne održano je 15. listopada 2009. godine. Žanina Bilić idejni je začetnik ovog ciklusa i organizator, a često i izvođač - kako glazbeni tako i poezije.

Svako glazbeno-poetsko poslijepodne predstavlja različit program glazbe i poezije sa šarmom rafiniranih, ali ležernih gradskih salonskih druženja. Glazba je opuštajuća i nježna, pomno odabrana. Dragulji romantičke klavirske glazbe Hrvatske i svijeta iz baršunastih rukavica Chopina, Liszta, Dore Pejačević, Ivane Lang isprepliću se sa dodirom zaljubljenosti u neotkrivene ili manje poznate skladbe - sa skladbama Clare Schumann, Cécile Chaminade, Moritza Moszkowskog i drugih.

Fascinantna glazba prošloga, 20. stoljeća, u svojoj bujnoj raznolikosti, i metamorfozom k avangardi nalazi i mjesto i opravdanje u našoj svijesti.

Poezija hrvatskih pjesnika poput Tina Ujevića, Vesne Parun, Nikole Polića, Dragutina Domjanića i drugih uvodi slušatelje u najljepša zibanja pjesničkih duša oblikovanih majstorskim izrijekom. Posebna čarolija stvara se stapanjem i prelijevanjem poezije u glazbu i odjekom glazbe u poeziji.

Glazbom i poezijom slušatelji ‘putuju’ u svekolike i raznolike kutke ljudske i umjetničke mašte. Glazba i poezija okrijepa su i odmor za dušu u svakodnevici. Vrijeme održavanja ovih događaja jest kasno poslijepodne, nakon posla, a prije možebitnog nastavka večeri u drugim događajima ili nastavka večeri u obitelji. Od 2009. do 2013. godine ova događanja održavala su se u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu.Aktivnosti udruge 'Svetkovina' u promociji umjetnosti i kulture življenja nastavljaju se, a izrasli su dijelom i na korijenima ovih događanja.

Program 'Igračka vjetrova' sa glazbom Erika Satieja i poezijom Tina Ujevića Žanina Bilić s velikim je uspjehom izvela u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 11.11.2012. godine. Također glazbeno-poetski program 'Lice u sjeni' sa glazbom Ive Lhotke-Kalinskog, Ivane Lang i Božidara Kunca u izvedbi Žanine BIlić te poezijom Vesne Parun u izvedbi glumice Petre Vukelić vrlo dobro je odjeknuo također u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 12.01.2014. godine.

 
_  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _

traži

Copyright © 2016 zaninabilic.comSign In