Svetkovina

_

Svetkovina ruža


Glazbeno-poetska poslijepodneva pod nazivom Svetkovina ruža po istoimenoj pjesmi Tina Ujevića više godina zaredom održavala su se u Zagrebu.  Prvo takvo glazbeno-poetsko poslijepodne održano je 15. listopada 2009. godine. Žanina Bilić idejni je začetnik ovog ciklusa i organizator, a često i izvođač - kako glazbeni tako i poezije.

Svako glazbeno-poetsko poslijepodne predstavlja različit program glazbe i poezije sa šarmom rafiniranih, ali ležernih gradskih salonskih druženja. Glazba je opuštajuća i nježna, pomno odabrana. Dragulji romantičke klavirske glazbe Hrvatske i svijeta iz baršunastih rukavica Chopina, Liszta, Dore Pejačević, Ivane Lang isprepliću se sa dodirom zaljubljenosti u neotkrivene ili manje poznate skladbe - sa skladbama Clare Schumann, Cécile Chaminade, Moritza Moszkowskog i drugih.

Poezija hrvatskih pjesnika poput Tina Ujevića, Vesne Parun, Nikole Polića, Dragutina Domjanića i drugih uvodi slušatelje u najljepša zibanja pjesničkih duša oblikovanih majstorskim izrijekom. Posebna čarolija stvara se stapanjem i prelijevanjem poezije u glazbu i odjekom glazbe u poeziji. Od 2009. do 2013. godine ova događanja održavala su se u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu.

Program 'Igračka vjetrova' sa glazbom Erika Satieja i poezijom Tina Ujevića Žanina Bilić s velikim je uspjehom izvela u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 11.11.2012. godine.

Glazbeno-poetski program 'Lice u sjeni' sa glazbom hrvatskih skladatelja Ive Lhotke-Kalinskog, Ivane Lang i Božidara Kunca te poezijom Vesne Parun u izvedbi glumice Petre Vukelić vrlo dobro je odjeknuo također u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 12.01.2014. godine.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Predstavljanje hrvatske glazbe

Svečani koncert povodom 100. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti hrvatske skladateljice Ivane Lang održan je u srijedu 17. listopada 2012. godine u 19.30 sati u Muzeju Mimara (2. kat). Osim koncerta upriličeno je predstavljanje nosača zvuka (Croatia Records) i notnih izdanja (Hrvatsko društvo skladatelja te Muzički informativni centar KDZ) s djelima Ivane Lang u organizaciji udruge Svetkovina, na inicijativu Žanine Bilić. Koncert je ostvaren uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ecovis Ubli d.o.o., Željezničke tiskare, službe Radio Taxi.

Djela Ivane Lang morala bi postati i ostati poznat i neizostavni dio kako zagrebačke tako i hrvatske kulturne baštine, a time svakako i dio europske kulturne baštine.

Kratak osvrt na stvaralaštvo Ivane Lang predstavila je muzikologinja - akademkinja dr. Koraljka Kos. Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

_  _  _  _  _  _  _  _  _  _  _

Bilateralni projekti promocije hrvatske glazbe

2014.

Nova inicijativa Žanine Bilić, u kojoj je sudjelovala kao organizator ali i kao pijanist, u suradnji s renomiranim hrvatskim i bugarskim umjetnicima i pedagozima pod okriljem udruge Svetkovina bio je bilateralni projekt u području suvremene glazbe u Bugarskoj i Hrvatskoj. Cilj projekta bio je u obje zemlje predstaviti umjetničku bugarsku i hrvatsku glazbu, motivirati mlade glazbenike da aktivno upoznaju djela suvremene glazbe obiju zemalja. Ostvareno je ukupno u obje zemlje 3 seminara, 1 predavanje, vrijedna donacija notnih i CD izdanja te 3 koncerta uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Hrvatska kuća, Cantus d.o.o., Muzičkog informativnog centra, Grada Pakraca, Glazbene škole Pakrac, Nacionalne muzičke akademije Pančo Vladigerov iz Sofije i Nacionalnog učilišta Akademik Andrej Stojanov iz Sofije te grada Gabrovo.

 

2015.

Nastavak projekta Suvremena komorna glazba Bugarska- Hrvatska u odličnoj bilateralnoj suradnji imao je cilj promovirati hrvatsku kulturu u Bugarskoj i bugarsku kulturu u Hrvatskoj te potaknuti mlade glazbenike da na seminarima sa živućim skladateljima upoznaju djela suvremene umjetničke glazbe obiju zemalja te da javno nastupe s tim programom, predstavljajući i javnosti svoja postignuća kao i glazbenu kulturu obiju zemalja. Žanina Bilić organizirala je aktivnosti, ali i nastupala kao pijanist, u suradnji sa vrsnim glazbenicima i pedagozima iz obiju zemalja. Ukupno u obje zemlje ostvareno je predstavljanje knjige, donacija knjige i notnih izdanja, 2 predavanja, 3 seminara i 6 koncerata uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Hrvatska kuća, Cantus d.o.o., Hrvatskog društva skladatelja, Grada Pakraca, Glazbene škole Pakrac, Nacionalne muzičke akademije Pančo Vladigerov iz Sofije te grada Gabrovo.

 

2016.

Duge i intenzivne pripreme rezultirale su još jednim projektom iz područja suvremene glazbe - predstavljanje hrvatskog skladatelja akademika Stanka Horvata i njegovih studenata, eminentnih skladatelja u Hrvatskoj i Bugarskoj. Kao suorganizator uključila se ove godine i uvažena skladateljica Sanda Majurec, studentica pokojnog akademika Horvata, uz Žaninu Bilić, koja je i ove godine sudjelovala i organizacijski i kao pijanist. Pedagoškim i koncertnim aktivnostima, u suradnji s uvaženim hrvatskim i bugarskim umjetnicima, obilježavajući desetu obljetnicu smrti akademika i sveučilišnog profesora, skladatelja Stanka Horvata također se radilo na cilju senzibiliziranja javnosti obiju zemalja za značaj Horvatovog rada. Naročito u pozicioniranju hrvatske glazbe u europske i svjetske okvire te uključivanju mladih glazbenika kao i pedagoga u upoznavanje s tim dijelom glazbene baštine Hrvatske. Potaknuta je, na temeljima već postojeće suradnje, i suradnja dviju muzičkih akademija - zagrebačke i sofijske. Ostvareno je ukupno u obje zemlje 5 koncerata, 2 predavanja, donacija nosača zvuka, predstavljanje nosača zvuka,  uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Cantus d.o.o., Hrvatskog društva skladatelja, CROZ d.o.o., obrta Florens, Nacionalne muzičke akademije Pančo Vladigerov iz Sofije, glazbenog centra Akademik Andrej Stojanov u Sofiji i Sveučilišta Neofit Rilski iz Blagoevgrada.

 

2017.

Nastavak predanog rada organizatorica Sande Majurec i Žanine Bilić na istom projektu predstavljanja hrvatske glazbe u inozemstvu, rada hrvatskog skladatelja akademika Stanka Horvata i njegovih studenata, još je u tijeku. U ožujku je ostvaren koncert u Bugarskoj, nastup Gabrovskog komornog orkestra, uz podršku Hrvatskog društva skladatelja i Grada Gabrova. U listopadu realiziran je nastup bugarskog gudačkog kvarteta Ars musica u Sofiji, s programom: Stanko Horvat: Quartetto, za gudački kvartet Ivo Josipović: Ars diaboli te Mladen Tarbuk: Četiri strofe za gudački kvartet, uz podršku Nacionalne muzičke akademije Pančo Vladigerov iz Sofije i Hrvatskog društva skladatelja. To je ujedno bio završetak uspješnog dvogodišnjeg projekta Stanko Horvat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018.

Na produžetku smjernice promoviranja hrvatske glazbe, kako suvremene glazbe, tako i baštine, Žanina Bilić uključuje djela hrvatskih skladatelja u repertoare svojih učenika, kako bi se ne prikosnovena vrijednost prenosila na sljedeće generacije.traži

Copyright © 2019 zaninabilic.comSign In